Ai mikä YAG? LUM dominoi useissa lajeissa suomen kovatasoisimmassa juniorikilpailussa

Kuluneena viikonloppuna Espoon Leppävaarassa kisailtiin Suomen kovatasoisimman juniori-ikäisten kilpailut Youth athletic gamesit, eli tuttavallisemmin ”yaggit”. LUMmilta mukana oli n. 30 päinen joukkue ja edustusta löytyi useista eri lajeista ja ikäluokista. Kisojen kova taso heijastui upeasti LUMmin junnuihin ja reissun aikana saatiin juoda useat mitalikahvit. Myös uusia kovia ennätyksiä syntyi useilla eri urheilijoilla.

Kisojen valovoimaisimpiin onnistujiin lukeutui kolmoismestari Konsta Rutonen, joka kiihdytti ykköspallille P14 100 ja 300 metrillä, sekä 100m aidoissa. Harmittavasti Leppävaaran stadion oli kisaviikonloppuna varsin tuulinen paikka ja Kostan kova 100 metrin aika 11,51 valitettavasti jäi epäviralliseksi. Muita monikkomitalisteja olivat Kasperi Vehmaa ja Aleksi Hilska. Kasperi ponnisti kultapallille kahdesti voitettuaan P13 60m aidat ja pituuden ylivoimaisesti. 60 metrin sileältä mukaan tarttui vielä hopeinen mitali. Aleksi puolestaan kipusi ykköspallille korkeudessa ja sijoittui hopealle P12 keihäässä, tehden molemmissa uuden ennätyksensä. Aleksi kisasi tämän lisäksi aidoissa ja pituudessa, joten tässä meillä on kyse suoranaisesta monilahjakkuudesta.

Edellä mainittujen nuorten miesten lisäksi mainitsemisenarvoista oli Rasmus Vehmaan ja Saku Koukun tekemä työ viikonlopun urakassa. Sekä Saku, että Rasmus juoksivat Kasperin rinnalla P13 60m aitojen finaalissa. Rasmus sijoittui aidoissa pronssille ja sprinttasi 60 metrillä B finaalin kakkoseksi. Saku puolestaan nappasi itselleen aitafinaaliedustuspaikan lisäksi hopeaa 1000 metriltä. Samaisella matkalla Lauri Nokkala nosti itsensä viidenneksi uudella ennätyksellään 13.13,73. P14 keihäässä Miki Likander heitti itsensä pronssille tuloksella 43,61. Miki juoksi myös P14 100 metrillä finaalin seitsemänneksi.

Nuorten naisten joukosta edukseen erottui Milja Mahlavuori, joka teki aikaisempiin ennätyksiin nähden kiven kovaa tulosta. T14 300metrillä Milja piti hallussaan kärkipaikkaa ensimmäisestä erästä lähtien, mutta putosi viimeisen erän jälkeen harmittavasti seitsemänneksi. Miljan ennätys parantui kuitenkin lähes sekunnilla. 80 metrin aitojen finaaliin Milja lähti lupaavasti alkuerien kolmanneksi nopeimmalla ajalla (joka oli myöskin Miljan uusi ennätys), mutta finaalijuoksu kaatui kuitenkin ensimmäisen aidan kompastukseen. Näillä näytöillä jäämme kuitenkin mielenkiinnolla seuraamaan Miljan loppukesän tuloksia.

Kuvan Pinja Tahvanainen urakoi läpi kaikki T13 viestit ja haastoi 15 vuotiaat tytöt 3-loikassa.

N17 100 metrin aidoissa LUMmilla oli tuplaedustus, kun alkueristä loppukilpailuun nousi sekä Tanja Kokkonen ja Essi Vehmaa. Tanjalta nähtiin alle 17 vuotiaiden EM rajan alitus toistamiseen, kun hän alkuerissä juoksi aikaan 13,88. Finaalin kovaan vastatuuleen ajat painuivat kaikilla finalisteilla päälle 14 sekunnin. Riina Heikkonen onnistui myös itselleen epätyypillisemmällä matkalla sijoittuen pronssille N17 800 metrillä.

Hienojen yksilösuoritusten lisäksi menestystä saatiin myös viestijuoksuissa. Erityisesti P13 sarjassa LUM dominoi viestejä voittaen 4x100m ja sijoittuen hopealle sekä aitaviestissä (joukkueessa Aleksi Hilska, Saku Koukku, Rasmus Vehmaa, Kasperi Vehmaa), että 4×600 metrillä (joukkueessa Lauri Nokkala, Miro Hottinen, Aatu Pohjonen ja Saku Koukku).  P14 4×100 metrillä LUMmin joukkue otti pronssia. LUMmilla oli yhteensä 11 joukkuetta eri matkoilla.

Kuvassa Aatu Pohjonen P13 4x600m viestin toisella osuudella.

Viikonloppu oli kaiken kaikkiaan menestyksekäs ja täynnä elämyksiä. Erityisesti ilahduttavaa oli nähdä, kuinka monipuolisesti ja ennakkoluulottomasti meidän vihreäpukuiset nuoret juniorit hoitivat hommat näinkin isoissa kisoissa. Tästä on hyvä lähteä kohti kesän muita haasteita. Näitä ovat mm. 14 vuotiailla ensimmäiset SM kilpailut elokuussa ja SM viestit Mikkelissä syyskuussa.

YAGt olivat mieleenpainuva kokemus myös ensikertalaisille. Kuvassa Anne-Karin Kilkki, Pinja Tahvanainen, Peppi-Lotta Kotilainen, Siiri Isbom, Essi Niinimäki ja Miro Hottinen, unohtamatta maskottinalle Artoa.