Haastattelussa Kasperi Vehmaa

LUM:n nuorista urheilijoista yleisurheilukesän 2020 tähän saakka ehdoton ykkösnimi on ollut Kasperi Vehmaa (15).  

Nuori pikajuoksijalupaus säväytti jo hallikaudella juoksemalla tammikuussa Joensuun PM-hallikisoissa 15-vuotiaiden poikien kaikkien aikojen tilaston kakkossijat sekä 60 metrin aidoissa ja 200 metrillä.

Maaliskuussa Tampereella Junior Indoor Gamesissa Kasperi juoksi 60 metrin aidoissa P15 sarjaan suomenennätyksen 7,97. Lisäksi hän voitti myös pituuden ja 60 metrin sileän ylivoimaisesti.

Ulkoratakauden alettua tahti on jatkunut hurjana. Kesäkuussa Lappeenrannassa Marskin kisoissa Kasperi Vehmaa hyppäsi pituudessa 697. Tulos on P15 sarjan kärkitulos Suomessa tänä kesänä, ja miesten tilastossakin kahdestoista. Tulos ylittää Kalevan kisojen tulosrajan, mutta nuori ikä ei anna vielä tänä kesänä mahdollisuutta osallistua miesten suomenmestaruuskisoihin.

Kova tuloskunto on jatkunut koko alkukesän ja pituuden lisäksi Kasperilla on tällä hetkellä nimissään P15 sarjan kärkitulokset myös 100 metrillä (11,29), 200 metrillä (22,94) ja 100 metrin aidoissa (13,33).

Kovista tuloksista huolimatta nuori urheilija ei ole täysin tyytyväinen alkukauteen.

Aitoja lukuun ottamatta kaikki muut lajit ovat menneet odotusten mukaan. Aidat vielä vähän takkuilee, siitä odotan parempaa. Aidoissa ei ole vielä ollut samanlaista, kuin talvella hallikaudella Tampereen suomenennätysjuoksussa. Muihin lajeihin olen kyllä tyytyväinen

Kesäkauteen valmistautuminen on sujunut hyvin, eivätkä koronarajoitukset ja epävarmuus ulkoratakauden alkamisesta päässeet pahemmin sotkemaa valmistautumista.

Syksyllä yhdeksännen luokan Kimpisen koulussa aloittava Kasperi kertoo koulun ja urheilun yhteensovittamisen sujuneen hyvin. Kevään poikkeusolot ja etäopiskelu oli urheilun kannalta jopa hyvä asia.

-Valmistautuminen sujui hyvin, ilman suurempia sairasteluja ja loukkaantumisia. Vaikka sisäliikuntapaikat olivat suljettuna keväällä, pääsi ulkona hyvin treenaamaan. Urheileminen, harjoittelu ja koulunkäynti ovat sujuneet hyvin, ei ole ollut suurempia vaikeuksia niiden yhteensovittamisessa. Kimpisessä tämä onnistuu helposti

Koronan mukanaan tuomat rajoitukset ja järjestelyt eivät aiheuttaneet suurempia ongelmia. Etäopiskelu oli itse asiassa jopa parempi, kun pääsi helpommin harjoittelemaan silloin kun halusi, myös päivällä. Kilpailukauden alkaminen oli pitkään epävarmaa, mutta tähdättiin koko ajan siihen, että kesäkuussa pääsee jo kilpailemaan

Talviharjoitteluun rajoituksensa tuo Lappeenrannan harjoitteluolosuhteet. Urheilutalon juoksusuora on kovassa käytössä, mutta pitempää rataa joutuu tarvittaessa hakemaan muualta.

Harjoitusolosuhteet ovat Lappeenrannassa kesällä erittäin hyvät, mutta talvella harjoittelu vaatisi pitemmän radan. Harjoittelu kärsii, kun pääsee juoksemaan vain 60 metriä

Nuori urheilija lähti kilpailukauteen määrätietoisesti, kovin ja selkein tavoittein. Tulevaisuudessa mennään vuosi kerrallaan.

Pituudessa seitsemän metrin ylitys ja aidoissa Suomen ennätys, siinä päällimmäiset tavoitteet. Viedään mahdollisimman pitkään kaikkia lajeja mukana tasaisesti. Katsotaan sitten parin vuoden päästä, mihin erikoistutaan. Ensi vuonna tavoitteena on Kalevan kisat, jos sinne pääsisi mukaan. Tänä vuonna ikä ei vielä sinne riitä. Katsotaan vuosi kerrallaan

Kasperi Vehmaa tulee yleisurheiluperheestä. Isä Janne Vehmaa juoksi -80-90 luvun taitteessa LUM:n väreissä pika- ja keskimatkoja, niin sileällä kuin aidoissa. Vehmaa nimi esiintyy Kasperin lisäksi pikamatkojen ja pituussuuntaisten hyppyjen tuloslistoissa tiheään, sillä myös kaksosveli Rasmus ja kolme vuotta vanhempi sisko Essi kilpailevat.

Kotona on kisailtu aina vähän kaikessa. Heti kun on opittu kävelemään, niin ollaankin ja melkein saman tien juostu. Pappa rakensi meille pienenä korkeushyppytelineen, mutta ei me sitä korkeuteen käytetty vaan aitajuoksuun. Urheilua olen harrastanut pienestä pitäen. Aiemmin pelasin myös jalkapalloa, mutta se on pikkuhiljaa jäänyt, yleisurheilu on nyt ykköslaji

Vaikka tämä kesä ja alkukausi on ollut toistaiseksi tulosten valossa menestyksekäs, löytyy lähivuosilta myös muita hyviä kausia.

Kausi on ollut hyvä, mutta 11-vuotiaana saattoi olla tilastojen valossa kaikkein kovin kausi. Yleisurheilun parista on paljon hyviä muistoja. päällimmäisinä tietysti isoimmat kisat, vaikea eritellä mikä on paras muisto. SM-viestit ovat olleet kiva juttu, varsinkin silloin kun juostiin LUM:n joukkueella Suomen ennätys

Voitontahtoiseksi ja eteenpäin pyrkiväksi urheilijaksi itseään kuvaava Kasperi kuuluu Kati Minkkisen valmennusryhmään, Katin tiimiin. Minkkisen käsissä on LUM:n lahjakkain pikajuoksuryhmä. Ryhmä on ollut koossa jo kuusi vuotta, nykyisessä kokoonpanossaan pari vuotta. Ryhmään kuuluu neljätoista iältään 14-18 vuotiasta nuorta ja lahjakasta urheilijaa.

Kasperi Vehmaa, synt. 16.1.2005

Ulkona:
100m 11,29 P15 KK, P15 kaikkien aikojen 14.
200m 22,94, P15 KK, P15 kaikkien aikojen 9.
Pituus 6.97 P15 KK, P17 KK, P15 kaikkien aikojen 3. Miesten tilaston 12. 2020
100m aidat 13,33 P15 KK, P15 kaikkien aikojen 14.

Halli:
60m 7,23 P15 KK, P15 kaikkien aikojen 8.
60m aidat 7,97 P15 KK, P15 kaikkien aikojen 1. SE
200m 23,31 P15 KK, P15 kaikkien aikojen 2. (ylipitkä rata)
Pituus 6.66 P15 KK, P15 kaikkien aikojen 4.

Teksti: Tomi Sillanvuo
Kuvat: Aaro Nuoramo ja Jouko Behm