Haastattelussa Martti Majuri

Puumalasta kotoisin oleva Martti Majuri (16) kuuluu LUM:n nuoriin lupaaviin keskimatkan juoksijoihin. Jarmo Viskarin valmentama Majuri on jo ehtinyt voittaa myös SM-mitaleja P15 ja M17 sarjoissa.

-Aloitin jonkunlaisen juoksun noin 12-vuotiaana, kun iskä aluksi ehdotti, että haluaisitko alkaa käydä lenkillä. Sanoi, että siitä tulee hyvä olo, ja saattaisin jopa kiinnostuakin siitä. Menin myös mukaan kiekonheittäjä Tuula Penttisen vetämään yleisurheiluryhmään, siellä tehtiin muun muassa koordinaatioita, joka tuki juoksua

-Sitten aloin kiinnostumaan enemmän ja enemmän juoksemisesta. Aloin omatoimisesti käymään lenkillä, vaikka se ei kuulunutkaan ohjelmaan. Siitä se sitten vähän lähti. Hankittiin lisenssi ja aloin käymään kisoissa. Pienempänä olin osallistunut Hippo-kisoihin ja kaikenlaisiin muihin lasten kisoihin, mutta en vielä silloin harjoitellut. Se oli vaan hauskaa. Juoksin 1000 metriä ja 2000 metriä oikeastaan alusta asti, ne tutui omilta matkoilta

Millaisen pohjan kotikunta Puumala on sitten antanut nuorelle urheilijalle? Millaista Puumalassa on ollut kasvaa ja harrastaa?

-Puumalassa on ainakin hyvät lenkkipolut, löytyy pururataa ja soratietä. Maisemat ovat hienot, se on yksi iso plussa. Urheilukenttäkin löytyy, sitä uusitaan parhaillaan. Siellä on hiilimurskarata, tartania ei kuitenkaan löydy, joten piikkareilla ei oikein voi juosta

-Puumalan Virissä on toimintaa. Paikkakunnan urheilijoista tulee ensimmäisenä mieleen Pinja Yläharju ja Tuula Penttinen. Muutamia kovia urheilijoita kunnasta löytyy. Junnuille jalkapallokerho ja luultavasti pesäpallokerhokin, eli kyllä Puumalassa voi urheilua harrastaa. Itse pelasin jalkapalloa aluksi oikeastaan tosi paljon. Koulussa pelattiin ja vapaa-ajalla oli pari kertaa viikossa kerhoa ja pelejä. Missään joukkueessa en tosin ole pelannut

Pari vuotta sitten Martti vaihtoi seuraa, Puumalan Virin kasvatti siirtyi Lappeenrannan Urheilu-Miehiin ja Jarmo ”Jarkki” Viskarin valmennukseen.

-Viime vuonna tuli SM-kisoista mitali, tämä vuonna mitali tuli talvella hallista. Halli SM-mitali on mielestäni tähän mennessä uran paras saavutus, koska se tuli itseäni vuotta vanhemmissa, M17 sarjassa 1500 metrillä. Olin siitä tosi iloinen

-Viime vuonna sain P15 sarjassa Lahden SM-kisoissa 800 metriltä hopeaa. Tänä kesänä SM-kisoissa jäin mitalisijoista vähän, 800 metrillä olin neljäs ja 1500 metrillä viides. Ne olivat kyllä pettymyksiä, sillä viime vuoden pronssin jälkeen odotin SM-mitalia. Sitten kun sitä ei tullut, niin se oli kyllä iso pettymys. Nälkä kasvaa ja uusia kisoja on tulossa. Kisat ovat välietappeja, ja motivaation kannalta tärkeitä

Kulunutta kesäkautta ja siihen valmistautumista varjosti keväällä Korona ja kilpailukauden alkaminen oli pitkään epävarmaa. Kesällä kisoja oli kuitenkin lopulta paljon, vaikka kausi alkoikin normaalia myöhemmin.

-Aloitin käymään kisoissa heti kun niitä tuli. Yhdessä vaiheessa kävin melkein joka viikko kisoissa. 800 metrin ennätystä paransin kesällä neljä sekuntia, se oli hyvä juttu tässä kesässä. 1500 metrin kisat ei oikein onnistuneet missään vaiheessa. Kaikista tuli vähän sellaisia kyttäysjuoksuja, ei päässyt mukaan sellaiseen hyvään juoksuun ja parantamaan ennätystä, vaikka kuntoa olisi ollut

Viime kesän SM-kisojen pettymysten jälkeen tulevan kilpailukauden tavoitteet ovat selkeät. Pitemmällä tähtäimellä mennään vuosi kerrallaan, mutta unelmiakin on.

-SM-halleista toivon mitalia jommastakummasta matkasta, tai vaikka molemmista. 800 metrillä tavoite on alittaa kahden minuutin raja. Kesällä on sitten SM-kisat. En vielä tiedä juoksenko myös maastoja tai maantiellä, aika näyttää

-Vuosi kerrallaan mennään. No, unelmahan olisi jossain maailmanmestaruuskisoissa juosta. Mutta, kaiken pitäisi mennä tosi hyvin, ja siihen pitää tehdä paljon töitä, mutta on hyvä haaveilla sellaisesta

Loppukesästä nuoren juoksijan arjessa oli edessä iso muutos. Muutto Puumalasta Lappeenrantaan ja yksin asumaan, sekä samalla lukion aloittaminen. Kaikki on sujunut kuitenkin hienosti.

-On tuntunut yllättävän normaalilta. Varmaan se on auttanut, kun on osannut odottaa, että pitää jossain vaiheessa aika aikaisinkin muuttaa omilleen. Ei ole ollut isompaa stressiä siitä, että miten nyt pärjää. Olen osannut jotenkin aikatauluttaa kotihommat, koulun ja treenit. Kyllä sitä ihan hyvin on pärjännyt. Tekemistä tietysti riittää, mutta kyllä vapaa-aikaakin jää ihan riittävästi. Kavereitten kanssa ehtii myös olemaan

Urheilijan päivä täyttyy opiskelusta ja harjoittelusta. Myös kotihommat vievät osansa. Aikataulutus, riittävä uni ja ruokailu ovat avainasemassa arjen sujumisessa.

-Lukion eka vuosi on lähtenyt Kimpisessä hyvin liikkeelle. Ei ole ollut mitään isompia vaikeuksia. Kouluakin kun miettii, niin onhan tämä tietysti aika rankkaa meille, jotka urheilevat kuitenkin ihan tavoitteellisesti. Vie tosi paljon energiaa, kun pitäisi oikeasti panostaa kouluun ja sitten on treenit siihen päälle. Varsinkin jos on ollut pitkä päivä, vaikka kahdeksasta neljään, silloin väsyttää tulla kotiin.

-Illalla pitää vielä tehdä jotain kouluhommia ja sen jälkeen lähteä lenkille. Sitten on vielä ruuan laitto ja kotihommat. Mutta kyllä siihen tottuu, tärkeää tässä on, että saa tarpeeksi unta. Pitää opetella käymään oikeasti aikaisin nukkumaan, muuten ei jaksa. Syöminen on toinen tärkeä juttu. Ruokailut pitää osata aikatauluttaa ja syödä tarpeeksi monta kertaa päivässä. Teen myös itse ruokaa, sen opettelin heti kun muutin Lappeenrantaan

Kunnianhimo vie nuorta juoksijaa eteenpäin. Harjoittelu maistuu ja parhaimmillaan treenejä on kahdesti päivässä.

-Olen kunnianhimoinen, en jätä ikinä mitään treeniä väliin, ellei siihen ole todella hyvää syytä. Muuten tulee huono omatunto ja huono olo. Teen kaiken niin hyvin kuin osaan ja pyrin aina hoitamaan kaikki hommat mitä on annettu

-Treenaan tällä hetkellä 6-8 kertaa viikossa, eli joinakin päivinä on kaksi treeniä päivässä. Viikossa on aina ainakin yksi lepopäivä. Juoksin kesällä 6 km pk lenkkejä, nyt juoksen 8 km, pk lenkkejä. Pitkät lenkit on kilpailukaudella 10 km, peruskuntokaudella pisimmät lenkit on puolestaan 15 km

Jarmo Viskarin valmennuksessa on monia LUM:n nuoria lupaavia juoksijoita. Aikuisten sarjoissa jo menestystä saavuttaneiden Alisa Vainion ja Moona Korkealaakson lisäksi talliin kuuluvat Martti Majurin lisäksi muun muassa Emma Hietaranta ja Lauri Nokkala.

-Jarkin valmennuksessa kaikki on tosi kovia. Mieluummin sitä treenaa sellaisten kanssa, jotka pärjäävät ja ottavat homman tosissaan. Lenkeillä juoksen pääasiassa yksin, mutta yhteistreeneissä tehdään porukalla ja se on hienoa

 

Martti Majuri, synt. 30.6.2004

Ulkona:
800 m 2.02,37
1500 m 4.21,56
2000 m 6.08,75

Hallissa:
800 m 2.07,51
1500 m 4.18,55

Teksti ja kuvat: Tomi Sillanvuo