Puheenjohtajan ajatuksia seitsemän vuoden jaksosta

Kun seitsemän vuotta sitten tulin valituksi seuran puheenjohtajaksi, olin juuri edellisenä syksynä päättänyt 20 vuoden työuran Suomen Urheiluliitossa. En siis jäänyt suoraan eläkkeelle, vaan otin vastaan haasteen toimia seurajohtajana hyvin tunnetussa yleisurheiluseurassa LUM:ssa. Seura on minulle tuttu jo aktiivivuosistani 1970,-1980 ja osin 1990-luvulta urheilijana ja valmentajana.

Nämä seitsemän vuotta ison urheiluseuran ytimessä ovat antaneet kokemusta ja näkemystä nykypäivän seuratoiminnan haasteisita. Olen tullut entistä enemmän vakuuttuneeksi siitä, että menestyäkseen seuratoiminta tarvitsee yhä enemmän ammattimaista toimintaa, mutta myös edelleen vapaaehtoisten työpanos on se voimavara, jota ilman seuratoimintaa ei koko laajuudessaan voi pyörittää.

Paljon on puheenjohtajakaudellani tapahtunut seuratoiminnassa, mutta edelleen on niitä samoja haasteita, jotka silloin tiedostimme. Vapaaehtoisia seuratoimijoita, valmentajia, harrastajia, yhteistyökumppaneita, kannattavia tapahtumia tarvitaan lisää elinvoiman lisäämiseksi.

Oman puheenjohtajakauteni suurin ponnistus oli vuoden 2019 Kalevan kisat. Niiden saaminen Lappeenrannan Kimpiselle oli jo työvoitto monine hakuprosesseineen. Kisat onnistuivat urheilullisesti hyvin, ja taloudellisestikin jäimme voiton puolelle. Kisojen pääsihteerinä toimiminen oli työntäyteinen. Kisojen hyvin sujuneet järjestelyt lähes kuudensadan vapaaehtoisen voimin oli vakuuttava voimannäyte LUM:n vahvasta osaamisesta ison tapahtuman läpiviemiselle.

Yleisurheilussakin isojen seurojen rooli toiminnan tuottajana on yhä kasvava lähitulevaisuudessa. On myös kannettava vastuuta lähialueen pienempien seurojen juniorityön tukemisesta. Tähän tähtää SUL:n huippuseurakoulutus, jossa olemme nyt mukana. Isojen seurojen käytännön malleista on aina opittavaa oman toiminnan kehittämisessä. Meillä on nyt juuri Koronan kiusaamasta vuodesta huolimatta mielenkiintoiset ja hyvät näkymät tuleville vuosille.

Kärkiurheilijamme ovat kansainvälistä tasoa ja lupaavia junioriurheilijoita on enemmän kuin koskaan. Suuri unelmamme, yleisurheilun talviharjoittelupaikka on lähempänä toteutumista kuin koskaan. Sisäliikuntahallin rakentuminen aikataulussa olisi merkittävä ympärivuotisen toiminnan kehittämisen ja laajentamisen kannalta. Tämä tavoite mielessä ollaan voimakkaasti kehittämässä seuran toimintaa kasvavaan suuntaan. Nyt meillä on verrattuna muihin isoihin yleisurheiluseuroihin suuri vaje talviaikaisessa toiminnassa.

Lähivuosien tärkeimmät tavoitteet ovat edelleen tukea urheilijoita kehittymään omien resurssiensa mukaisiin tavoitteisiin, valmentajien joukon selvä lisääminen, junioritoiminnan laadun takaaminen, eri ikäisten harrastetoiminnan kasvattaminen, seuran yhteisöllisyyden ja vapaaehtoistoiminnan kehittäminen, laadukas kisajärjestelyosaaminen ja talouden turvaaminen.

Seuran peräsimeen astuu nyt ensi vuoden alusta pitkäaikaisella LUM-kokemuksella Janne Vehmaa. En itsekään ole vetäytymässä syrjään seuratoiminnasta, jatkan toimintaa pyrkien vahvistamaan seuran talouden parantamiseen liittyviä toimia ja myös valmennus vanhoilta taustoiltani kiinnostaa jossain muodossa edelleen.

Kiitokset kaikille luottamuksesta ja yhteistyöstä. Toivotan Jannelle menestystä ja seuraväen tukea hänen alkavalle puheenjohtajakaudelleen!

Mauri Auvinen, LUM:n puheenjohtaja 2014-2020