Haastattelussa Eetu Pohjonen

LUM:n nuorista pikajuoksijoista haastatteluvuorossa talven SM-halleissa M17 sarjan 60 metrillä ajalla 7.19 neljänneksi sijoittunut Eetu Pohjonen (17).

-Hyvät fiilikset talven jälkeen. Koronarajoitukset on tietysti vähän haitanneet ja rajoittaneet harjoittelua, kun loppukeväästä joutui treenaaman ulkona ja kelit olivat vielä vähän kylmät. Treenikausi on sujunut kokonaisuutena hyvin ilman suurempia vaikeuksia ja terveenäkin on saanut olla

-Halleissa meni hyvin. Olen itse ainakin tyytyväinen tulokseen. Ennätys parani ja mitalikin oli lähellä

Hyvin sujunut talvi ja onnistuminen hallikisoissa on antanut Eetu Pohjoselle hyvän pohjan ulkoratakauteen ja tavoite kesällä on kova mutta selkeä.

-SM-mitali olisi kesällä kiva saada, se on tavoite tällä hetkellä. 100 metriä ja 200 metriä ovat kesällä päämatkat. Pitää katsoa, jos siihen lisäksi jonkun 400 metrin kisan juoksisi. Satasta ja kakkosta tykkään eniten juosta. Aitojan olen myös vähän kokeillut, mutta se ei tunnu oikein lähtevän. Sileät matkat tuntuvat omimmilta

Eetu Pohjosen tie yleisurheilun pariin on pitkälti samanlainen, kuin monella muullakin LUM:n nuorella urheilijalla, mutta taustaa löytyy myös joukkueurheilun puolelta.

-Aloitin yleisurheilun LUM:n ryhmissä, mutta niissä kävin aina talvisin. Muuten pelasin samaan aikaan jalkapalloa yhteensä kuusi vuotta. Lopetin sitten jalkapallon, kun motivaatioita siihen ei niin paljon ollut, ja vaihdoin kokonaan yleisurheiluun nelisen vuotta sitten

Eetun isä Petri Pohjonen muistetaan LUM:n 400 metrin juoksijana, joka voitti urallaan kolme Suomen mestaruutta ja edusti Suomea seitsemän kertaa Suomi-Ruotsi maaottelussa. Petri Pohjosen kultavuodet ajoittuvat 1990-luvulle,

 -En ole koskaan oikeastaan ajatellut sitä, että harrastan yleisurheilua koska isäkin on juossut. Lajivalinta ei ole tullut sitä kautta, vaan ennemminkin niin että teen sitä mistä itse tykkään ja mikä tuntuu hyvältä. Se on vaan päätynyt yleisurheiluun. Vinkkejä saan kyllä kotoa, ja isä on pitänyt myös treenejä

Myös kaksi vuotta nuorempi pikkuveljesi Aatu juoksee. Onko teillä ollut kova kilpailu jo pienestä pitäen?

-Pikkuveljelle ei koskaan halua hävitä. Aatu tykkää juosta vähän pitempiä matkoja, ja sillä on hyvä kunto. Aina pitää olla jokaisessa asiassa vähän parempi pikkuveljeen verrattuna

Eetu ja Aatu kuuluvat Kati Minkkisen valmentamaan pikajuoksija ryhmään. Eetu on ollut mukana Katin tiimissä jo pitkään.

-Katin valmennusporukassa olen ollut mukana alusta alkaen. On omalla tavallaan hyvä, että on kova porukka koossa. Treeneissäkin löytyy aina kovia kirittäjiä. Kaikki tsemppaa tosiaan ja siitä saa ison avun, ja se kehittää. Porukassa treenaamisesta on etua. Nyt kun joutui koronan takia tekemään omatoimisia yksin, niin huomasi hyvin, että se on eri asia. Porukassa suoritukseen tulee aina annettua vähän enemmän

Pitemmällä tähtäimellä nuori pikajuoksija ei ole vielä tavoitteita asettanut.

-Vuosi kerrallaan mennään, jos pärjää niin tavoitteet kasvavat

Miten kuvailet itseäsi urheilijana. Mitkä ovat vahvuudet ja mitä pitää kehittää?

-Paha sanoa. Olen tosi motivoitunut, haluan tehdä tätä ja tykkään tästä. En muuten harrastaisikaan, jos en pitäisi tästä. Joka asiassa on vara kehittyä. Kisat ovat hyvä mittari, siellä näkee onko talven treenit menneet perille vai hukkaan

Entä mitkä ovat niitä parhaimpia asioita yleisurheilussa ja mikä on ollut ikimuistoisin kilpailu tähän saakka?

-Parhaimpia hetkiä lajissa ovat kisat. Siellä on paljon kavereita ja pääsee juttelemaan kavereiden kanssa. Jokainen kisa on ollut sellainen ikimuistoinen hetki, ei ole ollut yhtä vain sellaista. Paras kisa on vielä tulossa

Urheilun lisäksi Eetu Pohjosen päivät täyttyvät opiskelusta.

-Opiskelen Saimaan ammattiopisto Sampolla perustason ensihoitaja opintoja. Se on tuntunut tosi hyvältä, nyt on löytänyt se oma ala. Tosi mielenkiintoista ollu,t ja motivaatio on korkealla. Yläaste tuntui vähän siltä, että se ei lähtenyt niin hyvin mitä se olisi voinut lähteä. Nyt taas tuntuu, että on löytänyt sen oman paikkansa missä viihtyy ja tykkää opiskella

Urheilun ja opiskelun yhteensovittamisen kanssa on mennyt mukavasti. Koulu ja harjoittelupaikat ovat lähekkäin ja pääsee helposti liikkumaan ja koulusta treeneihin. Ei ole ollut aikatauluongelmia

Tulevana kesänä myös kesätyö löytyy yleisurheilun parista Kimpisen kentältä.

-Kesällä menen ohjaajaksi LUM:n lasten ryhmiin. Olin jo mukana toissa kesänä ja nyt olen menossa uudestaan. Se on ihan kivaa, lasten seurassa viihdyn kyllä. Kiva mennä jakamaan sitä mitä itse osaa myös muille

Paljon puheenaiheena olleista Lappeenrannan harjoitteluolosuhteista Eetulla on sama mielipide kuin monella muullakin. Kesällä harjoittelu olosuhteet ovat kunnossa, mutta talvella on hankalampaa

-Harjoitteluolosuhteet ovat talvisin huonot. Pitempiä vetoja ei pysty ottamaan, kun on vaan se 60 metrin suora. Pitempiä vetoja pitäisi ottaa ulkona. ja ulkona on taas ihan eri treenata talvella, kun on kylmä eikä saa samalla tavalla tehoja irti. Pitempiä vetoja on käytävä tekemässä muualla hallissa, esim. Pajulahdessa. Kesällä olosuhteet Lappeenrannassa ovat hyvät

Eetu Pohjonen, synt. 18.3.2004

Ulkona:
100m 11.46
200m 23.44
400m 57,00

Hallissa:
60m 7.16
200m 24,37 (ylipitkä rata)

 

Teksti ja kuvat:
Tomi Sillanvuo