Haastattelussa Martti Hyvärinen

LUM:n nuori seiväshyppääjä Martti Hyvärinen (17) otti talvella Suomen mestaruuden hallissa M17 sarjassa tuloksella 445. Tulos on sama kuin viime kesänä ulkona hypätty oma ennätys. Vaikka seiväshypyn harjoittelu Lappeenrannassa on haasteellista, lähtee viime kesänä SM-kisoissa M16 sarjassa hopealle hypännyt Hyvärinen luottavaisin mielin kohti kesän kilpailukautta.

-Talviharjoittelu meni lopulta mukavasti, kerran viikossa pääsin seivästä hyppäämään. Yritettiin käydä Pajulahdessa. Pääasiassa siellä on Eemeli Salomäen seiväskoulussa käyty hyppäämässä. Olen myös käynyt Tanhuvaarassa, jos Pajulahteen ei ole päässyt. Koronarajoitusten kanssa tuli jossain vaiheessa vähän ongelmia, ja halli Pajulahdessa suljettiin välillä. Hyppäämisen kannalta meni hyvin, Suomen mestaruuden voitin. Mitalia lähdin kisoista hakemaan, mestaruus oli etukäteen mahdollinen, ja se sieltä tuli

-Tulos 445, kesällä sama tulos. Hallissa se on vaikeampaa, kun ei pääse niin säännöllisti hyppäämään. Siinä on huomattava ero. Kesällä taas tuntuma säilyy paremmin kun pääsee hyvin hyppäämään.  Asutaan tässä lähellä, eikä Kimpiselle ole pitkä matka

 

Tavoitteena kesälle oli nuorten EM-kisat, mutta kevät toi kisojen osalta muutoksia.

EM-kisat peruttiin tältä kesältä. Raja oli 460, se oli tavoite. Tulos 460 on edelleen tuloksellinen tavoite. Juoksussa on paljon kehitettävää, 100 metrin aika viime kesänä ei mikään hirveän huikea vielä ollut. Sinne vähintään alle 12 sekunnin pitäisi 100 metrillä päästä, 11,50 olisi kiva, jos sinne pääsisi. Nopeus on seiväshypyssä tärkeä juttu ja sitä pitää kehittää.

Martti Hyvärinen kuuluu LUM:ssa harvinaisemman kenttälajin omakseen valinneisiin urheilijoihin. Vaikka lajivalinta on tehty, on seipään lisäksi ohjelmassa edelleen myös muita lajeja.

-Päälaji on seiväs, muut lajit tukevat sitä sitten siinä sivussa. Pikajuoksujen lisäksi hyppään myös pituutta. Aitoja olisi myös kiva juosta kesällä, niissä on tosin myös kehittämistä, ehkä joku 400 metriäkin saattaa olla ohjelmassa. Katsotaan sitten mitä kaikkea tulee. Pikajuoksu on hyvä juttu seiväshypyn kannalta

Miten aloitit aikanaan yleisurheilun ja oletko harrastanut muita lajeja?

-Iskähän minut sinne urheilun pariin tavallaan työnsi. Neljä vuotta sitten lopetin jalkapallon, jota tuli pelattua pari vuotta. Se ei ehkä ollut se oma juttu. Juoksu oli kivaa ja myös kaikki fysiikkatreenit, mutta tuntui että pallo jotenkin hidasti menoa. Sitten voitin koulujenvälisissä kisoissa 60 metrin mestaruuksia, ja tuntui että yksilöurheilu olisi ehkä kuitenkin parempi. Ensin menin yleisurheilussa harrasteryhmään ja siitä sitten aika nopeasti vaihdoin kilparyhmään

 

Miksi sitten juuri seiväshyppy, mikä lajissa viehättää?

-Minulla on telinevoimistelutausta, sitä tuli tehtyä monta vuotta. Aloitin varmaan seitsemänvuotiaana ja taisin olla kaksitoista, kun lopetin. Sieltä tuli hyvä pohja, kehon hallinta mikä on seiväshypyssä tärkeä. Sellaiset ominaisuudet tuli jo pienenä. Voltteja ja kaikkea sellaisia olen aina halunnut tehdä. Kaikki temppuilu ja jännittävät jutut on olleet aina kivoja. Sellainen luonne tarvitaan kyllä tässä lajissa, ei kannata lähteä edes yrittämään, jos asenne ei ole kohdallaan

Sinulla on kaksi valmentajaa, kuulut LUM:n nuorten pikajuoksijoiden ja hyppääjien ryhmään, mutta seiväshypyssä saat valmennusapua muualta.

Kati Minkkinen ja Eemeli Salomäki valmentavat. Matti Mononen on myös ollut parilla leirillä mukana. Eemeli Salomäki on enemmän katsonut hyppyjä. Eemeli asuu Lahdessa ja hänelle lähetettään myös videoita kommentoitavaksi. Seiväshyppy on tekninen laji, näin saadaan hyppyjä kehitettyä

Millaisia tavoitteita olet asettunut itsellesi pitemmällä tähtäimellä?

-Viisi metriä, jos pääsisi. Sitten voi alkaa jo vähitellen miettiä ammattilaisen uraa, jos sinne korkeuteen pääsee. Mutta siinä on vielä tekemistä, puolisen metriä. Se olisi sellainen unelma

Miten koulunkäynti sujuu urheilun ohella? Ja ehditkö vielä harrastaa jotain muuta?

-Koulu vie aika paljon aikaa. Lukiossa olen tuossa Lyseossa. Ihan ok mennyt Koulu ja urheilu tukee toisiaan, antaa vastapainoa. Treenejä on se kuusi kertaa viikossa, niin ne vievät sen vapaa-ajan myös. Kavereiden kanssa aika paljon olen

Onko perheessä millaista urheilutaustaa. Ovatko vanhempasi harrastaneet jotain lajeja?

-Iskä on yleisurheilut sekä pelannut jääkiekkoa ja jalkapalloa. Äiti on ollut telinevoimistelija nuorempana. Jotain on varmaan geeneissä tullut, ainakin monipuolisuutta

Loppuun vielä muutama sana harjoitteluolosuhteista, joita jo aiemmin sivuttiin.

-Hallia tässä odotetaan Lappeenrantaan kovasti. Pääsisi enemmän hyppäämään myös talvella. Taso pysyisi ja sitä voisi kehittää. Nyt kun pitää hakea hyppypaikkoja muualta, kun pääsee vähemmän hyppäämään ei tule sellaista rutiinia

Martti Hyvärinen, 9.10.2004

Ulkona:
Seiväs 445
100m 12,27
200m 25,13
110m aj 16,42
pituus 5,75

Hallissa:
Seiväs 445
60m 7,83
60m aj 9,34

Teksti: Tomi Sillanvuo
Kuvat: Tomi Sillanvuo ja Heidi Lehikoinen/Fiiliksiä ja hetkiä