Haastattelussa Henna Eineluoto

LUM:n nuorista kestävyysjuoksijoista haastatteluvuorossa Henna Eineluoto (17).

Henna Eineluoto aloitti vuoden 2021 SM-mitalilla, kun Joensuun SM-maastoista oli tuomisina hopeaa N17 sarjan 4 kilometrillä. LUM otti juoksussa kaksoisvoiton, kun seurakaveri Nelli Viskari juoksi Suomen mestaruuteen.

Kesän ratakauden Henna avasi kesäkuussa Espoon Motonet GP:ssä 3000 metrillä ja Lahdessa 1500 metrin kisassa.

Valmistautuminen kesän ratakauteen ei sujunut täysin ongelmitta, vaikka koronarajoitukset eivät pahemmin harjoittelua haitanneetkaan.

-Vähän oli talvella vaivoja. Alkutalvesta oli hyvä juoksupätkä, mutta sitten tuli vaivoja ja piti vaihtaa juoksu pyöräilyyn. Ennen maastoja en pystynyt juurikaan juoksemaan, eikä ollut ensin edes tarkoitus lähteä juoksemaan maastoja. Tuli vähän yllätyksenä, että pystyikin juoksemaan siellä

-Koronarajoitukset eivät juurikaan omaa harjoittelua ja kesään valmistautumista haitanneet. Pahin aika. kun urheilutalo oli kiinni, osui juuri siihen, kun oli vaivoja enkä pystynyt kunnolla juoksemaan

Kesän osalta nuoren juoksijan päätavoite on SM-kisoissa. Henna Eineluoto on saavuttanut vuonna 2019 T15 sarjassa pronssia 1500 metrillä ja 2000 metrillä. SM-viesteissä on myös tullut menestystä LUM:n joukkueessa.

-Nyt kesällä olisi kiva päästä juoksemaan paljon kisoja, SM-kisoissa on tähtäin. Yritän juosta monipuolisesti pitempiä matkoja, 1500 metriä ja 3000 metriä on ne päämatkat. Joku 800 metriä on ehkä vähän liian lyhyt omaan makuun. Ja jos jalka kestää niin haluan kyllä juosta esteitäkin

Yleisurheilun lisäksi taustaa löytyy myös jalkapallon puolelta. Miten sitten yleisurheilun pariin?

-Olin pienempänä urheilukerhoissa, sitä kautta mukaan. Jalkapalloa harrastin aluksi, sen jälkeen menin mukaan yleisurheiluun ja jalkapallo alkoi jäädä. Alkuun harrastin monipuolisesti ja kokeilin eri lajeja, mutta pitemmät matkat ja kestävyysjuoksu kiinnosti eniten

Asut Luumäellä ja opiskelet lukiossa, miten koulu on urheilemisen ohella sujunut?

-Olen Kimpisen lukiossa, eka vuosi takana. Ihan hyvin on mennyt, mutta kyllähän lukio paljon rankempaa on kuin yläaste. Etänä oltiin viime talvena aika paljon. Toisaalta oli helpompaa, kun ei tarvinnut tulla koululle, kun asun niin pitkällä, mutta olihan se oppimisen kannalta vaikeampaa. Varsinkin matemaattisissa aineissa sen huomasi

Millaisia tavoitteita sinulla on yleisurheilun osalta?

-On kiva päästä kokeilemaan rajojaan. Menen vuosi kerrallaan ja katson mihin se riittää, en ole tavoitteita sen pitemmälle ajatellut

Kuulut Jarmo Viskarin valmentamaan nuorten kestävyysjuoksijoiden ryhmään. Teitä on kova porukka kasassa. Hyvässä on varmasti mukava harjoitella?

– Kyllä, on tosi mukavaa lähteä treeneihin ja tehdä kova treeni porukassa, paljon parempi kuin yksin. Tuntuu kevyemmältä, kovasti tsempataan ja kannustetaan toisiamme

Onko vanhemmillasi urheilutaustaa, esimerkiksi yleisurheilun puolelta. Urheilevatko muut perheenjäsenet?

-Pikkuveli pelaa sählyä, Iskä on pelannut nuorempana lätkää. Iskä juoksee lenkit mukana, en edes muista milloin olisin juossut jotain pk lenkkiä yksin

Miten kuvailisit itseäsi urheilijana?

-Olen aika sinnikäs ja periksiantamaton. Vähän liiankin, välillä pitäisi malttaa paremmin. Liika innokkuus kostautuu toisinaan, olisi voinut välttyä monilta vaivoilta

Mitä terveisiä lähetät lapsille. jotka parhaillaan ovat aloittamassa omaa yleisurheiluharrastustaan? Miksi kannattaa harrastaa yleisurheilua?

-Juoksusta tulee hyvää fiilis. Siinä näkee oman kehityksen. Yleisurheilu on monipuolista, ja saa kavereita. Vaikka se on yksilölaji, ja pääsee tavallaan loistamaan yksin, siinä tehdään kuitenkin paljon ryhmässä

 Henna Eineluoto, synt. 15.3.2004

Ulkona:
800m 2,21,09
1500m 4.43,63
3000m 10.13,51
1500m ej 5.13,79

Hallissa:
800m 2.23,92
1500m 4.45,78

Teksti: Tomi Sillanvuo
Kuvat: Tomi Sillanvuo ja Jarmo Viskari